Власна готель в будинку - це справа, що вимагає особливого терпіння, праці і довгої, ретельного планування кожної деталі. Розробка проекту міні-готелю починається, насамперед, з вибору підходящого ділянки. На основі цієї інформації відбувається точне визначення всіх моментів зведення майбутнього готелю. Особливості проектування будівлі безпосередньо залежать від ряду деяких характеристик, серед яких можна окремо відзначити наступні:
- Орієнтовна місткість міні-готелю, кількість номерів у ньому та їх типи (одно-або двомісні, одно-або двокімнатні)
- На які категорії клієнтів буде розрахований готель (сімейні пари, одинаки, туристи, бізнесмени і т.д.)
- Яким чином здійснюватиметься харчування клієнтів (закуски або повноцінне триразове). У тому випадку, якщо ви виберете другий варіант, то вам буде потрібно заздалегідь підібрати приміщення, де відбуватиметься приготування їжі.
- Які послуги будуть надаватися клієнтам готелю (наприклад, СПА-відпочинок)
- Яке інженерне обладнання буде використовуватися для забезпечення готелю
проект міні готелі межах міста
Місткість міні-готелі
Місткість невеликого готелю на початковому етапі можна визначити тільки приблизно, а більш точні цифри з'являться безпосередньо під час розробки проекту будівлі. Місткість складається, перш за все, з розміру плями будівлі, а також тих чи інших планувань, здійснюваних на основі цієї плями.
У процесі проектування архітектор повинен вирішити всі питання, пов'язані з місцем розташування будівлі на ділянці. При цьому слід враховувати зручність при вході або під'їзду до території готелю, розробку привабливого зовнішнього вигляду конструкції, панорамний вид, що відкривається з вікон готелю, його інженерне забезпечення. На перовому етапі проектування міні-готелі відбувається максимально функціональне і естетично привабливе зонування території. Цілком можливо, що у вас з'явиться бажання облаштувати поруч з готелем невеликий автопарк, басейн і т.д., тому слід заздалегідь відвести певну ділянку під ці потреби.
проекти міні-готелю у відмінній гірської природній зоні
У процесі розробки генплану проектувальник повинен виготовити приблизний ескіз будівлі, наповнивши його первинним набором різних приміщень. За рахунок цих дій відбувається створення так званої принципової планувальної схеми першого поверху, від якої залежатимуть типи планування інших поверхів будівлі.
На які категорії клієнтів розрахована готель в приватному будинку?
Основним завданням при вирішенні цього питання є визначення необхідних категорій номерів. Наприклад, для клієнтів, які приїхали на семінар, відмінно підійдуть однокімнатні номери, а для бізнесменів - двокімнатні номери класу люкс. Крім цього, вам потрібно визначитися з тим, яку площу займатимуть ці номери. Також слід підібрати перелік сантехнічного обладнання для санвузлів. По ходу роботи архітектор зможе розставити прилади таким чином, щоб вони займали мінімум площі і при цьому функціонували по максимуму.
Яке харчування вибрати: закуски або повноцінну систему?
Якщо ви вирішили віддати перевагу повноцінної триразової системі живлення, то заздалегідь визначте місце зберігання сировини для приготування продуктів (риби, м'яса, овочів і т.д.). Для цього доведеться облаштувати холодильні камери та комори. Природно, вам потрібно кілька додаткових приміщень, де і відбуватиметься безпосередньо сам процес приготування їжі (м'ясо-рибний, кондитерський, холодно-гарячий цех і т.д.), а також допоміжні і службові приміщення.
Якщо ви вирішили обмежитися тільки закусками, то з роллю приміщень для цілодобового зберігання овочів можуть чудово впоратися прості холодильники. Кількість технологічних і побутових приміщень можна звести до мінімуму, досить мийної для посуду і безпосередньо самої кухні. Якщо для приготування страв ви вирішите використовувати тільки напівфабрикати, то необхідність у коморах повністю відпадає (решта приміщення слід залишити).
кафе в міні-готелі зазвичай складається всього лише з декількох столиків у невеликому приміщенні на 1-му поверсі
Якщо ж вам достатньо невеликого кафе, в якому відбуватиметься продаж напоїв, холодних і гарячих блюд, то єдине, що вам буде потрібно включити в планування - службове приміщення поруч з мийкою та холодильником.
Сервіс та послуги в міні-готелі
На поверхах повинна бути влаштована можливість прийому речей в прання, прасування і хімчистку, а у вестибюлі - послуги банківських і платіжних систем, телефонний зв'язок, різні пропозиції зі сфери оздоровчих процедур, відпочинку і туризму. Поряд з будівлею або в ньому самому можна облаштувати кабінети для СПА-процедур, басейн або сауну, тенісний корт і т.д.
Інженерне обладнання для невеликого готелю
Обов'язковою мінімумом є наявність систем опалення, водовідведення та водопостачання та електропостачання. Крім цього, сучасна комфортабельна міні-готель повинен мати системою кондиціонування, централізованого пиловидалення, комп'ютерного управління інженерним обладнанням, в деяких випадках - ліфтами.
Вибираючи найбільш оптимальну систему вентиляції та кондиціонування, можна придивитися до спліт-системі, яка є найпростішим і зручним варіантом. Крім цього, можна вибрати канальне або центральне кондиціювання. Зазвичай в конструкції «сплитов» для передачі холоду або тепла використовуються тонкі трубопроводи холодоагенту, а при скиданні конденсату - тонкі трубки конденсатопроводу, які не потребують занадто великій кількості вільного місця в процесі установки системи. У свою чергу, системи центрального і канального кондиціонування потребують горизонтальних і вертикальних каналах для проходу повітря, що займають більше простору.
Окремо варто згадати питання опалення будівлі. При невеликих потребах у теплі можна використовувати дров'яне, газове або вугільне опалення. Під час розробки проекту міні-готелі в житлових будинках постарайтеся заздалегідь визначитися з тим, який тип джерела тепла для вас найбільш кращий. Наприклад, для газового котла слід відвести окреме приміщення, а дров'яної або вугільний рекомендується облаштувати поза будівлею, у зв'язку з їх високими грязе-і пило-генеруючими властивостями.
Проект міні-готелю
При створенні будь-якого проекту міні-готелі слід враховувати, що вона призначена не тільки для здачі кімнат в оренду, а й проживання самих господарів. Основне завдання в проектуванні приватних невеликих готелів полягає в забезпеченні якісної ізоляції готельної та житлової частини будинку, щоб гості і власники готелю не відчували ніяких незручностей під час проживання.
В ідеалі будівля готелю має бути триповерховим, щоб під житлову частину були відведені 1 і 2 поверхи, а для готельних номерів був ще відведено і верхній поверх.
На першому поверсі житлової частини можна облаштувати гардеробну, передпокій, санвузли загального користування, котельню, вітальню, кухню-їдальню і спальню. Вітальню і кухню-їдальню можна відокремити від коридору за допомогою двостулкових дверей і стіни. Зручним рішенням стане розміщення на кухні входу в котельню, звідки можна потрапити на терасу. При бажанні, додатковий вхід на терасу можна розташувати і з самої кухні. На другому поверсі традиційно розміщуються санвузли загального користування, спальні та комора.
На першому поверсі готельної частини розташовують зону відпочинку, санвузол з душовою кабіною, спільну кухню-їдальню, гостьову кімнату. Верхні поверхи можна відвести під зони відпочинку, санвузли та душові, гостьові кімнати (кілька з них - підвищеної комфортності).
Такі проекти невеликих готелів можуть мати, в середньому, від 10 до 15 кімнат для гостей, з площею від 10 до 20 кв.м. Природно, кожна кімната повинна бути обладнана власним санвузлом та душовою кабіною.
На цьому відео можете подивитися приклад проекту такого готелю на 10 номерів різного рівня комфорту
Готель у приватному будинку можна розташувати на ділянці, основну частину якого можна відвести під невеликий парк з альтанками, альпінарієм, садом каменів і т.д. В архітектурі фасадів можна використовувати елементи кантрі або етно стилів, що дозволить створити єдину композицію між ландшафтом і самої готелем.
Ярлыки: хазяйнуймо