Всілякі жаровні, призначені для приготування м'ясних страв, застосовуються людьми в побуті вже протягом багатьох століть. Звичайно, конструкції сучасних жаровень дещо відрізняються своїх попередників, як функціональністю, так і зовнішнім виглядом. Барбекю, батьківщиною якого є Центральна Америка, по праву вважається однією з найбільш популярних сучасних конструкцій.
Барбекю для смаження м'яса являє собою дві решітки, які на невеликій відстані розташовуються одна над іншою. На нижню грати насипаний вугілля, який дає середній жар, що ідеально підходить для приготування великих шматків м'яса (наприклад, котлет або стейків). М'ясо для барбекю не маринують, але рясно змащують спеціальним соусом в процесі смаження.
красиве барбекю на заміській ділянці
Види барбекю
На сьогоднішньому ринку можна зустріти величезну різноманітність мобільних і стаціонарних моделей барбекю, при виборі яких слід брати до уваги не тільки свої фінансові можливості, а й розміри майданчика, де буде встановлена конструкція. При цьому постарайтеся заздалегідь визначитися з тим, що вам потрібно: мобільна або стаціонарна модель, місце її розташування, вид палива (вугілля, газ або електрику).
В основі будь-якого барбекю лежить жаровня з гратами, в певних випадках доповнені ніжками і щитком. Більш складні конструкції оснащуються різними сковородами, поличками, духовками і т.д.
проект барбекю для дачі з цегли
Барбекю одноразове
Одноразове барбекю являє собою звичайний піддон невеликих розмірів з вугіллям, виконаний з тонкої жерсті. Зверху він накривається тонкою незнімної гратами. Конструкцію барбекю встановлюють на вогнетривку поверхню, а після використання викидають (так як піддон повністю приходить в непридатний стан).
Барбекю переносне
Дуже зручна переносна модель для пікніка, яку при необхідності можна прибрати в пластиковий валізку. Складається з простий жаровні і грати.
Барбекю-котел
Більш складна модель, яка відрізняється від інших наявністю куполоподібної кришки. Коли кришка закрита, барбекю перетворюється в добре зберігає тепло духовку. Завдяки цьому ви завжди зможете приготувати не тільки стейки і котлети, а й соковиту домашню птицю.
Барбекю-візок
Складна конструкція зі складним або фіксованого робочою поверхнею.
Стаціонарне барбекю
Стаціонарне барбекю являє собою надійне і довговічне будова з каменю чи цегли, як правило, оточене альтанкою. Облаштовується усіма необхідними робочими поверхнями і столом для гостей.
Газове барбекю
У більшості випадків є комбінацією гриля і барбекю, що робить його особливо популярним в ресторанах і кафе. У продажу можна зустріти конструкції вагою до 60кг, оснащені газовими балонами.
Електробарбекю
Настільна модель, експлуатована в домашніх умовах.
Простіше кажучи, барбекю являє собою конструкцію, яка може розташовуватися не тільки на вулиці, але і в будинку, при цьому всі традиційні цегляні моделі відносяться до категорії стаціонарних. Цегляні барбекю так само діляться на кілька видів:
Барбекю - комплекси
Ці моделі діляться на фронтальні і кутові, вони багатофункціональні, можуть включати в себе невелику російську піч, плиту з казаном, мангал барбекю, камін і коптильню.
Міні-печі барбекю
Ефект барбекю в таких конструкціях досягається завдяки використанню димосборніка, облаштованого над варильною поверхнею.
Барбекю - каміни
Відмінною рисою таких конструкцій є широке топковий простір. Крім цього, в їх підставі облаштований стаціонарний мангал, в нішу якого можна встановити вертел або грати.
Як побудувати барбекю на дачі своїми руками?
Багато власників заміських ділянок віддають перевагу саме стаціонарним моделям барбекю, так як ризик виникнення пожежонебезпечної ситуації в такому випадку зводиться до мінімуму.
Перш ніж починати будівництво конструкції слід вибрати відповідне місце - майданчик розміром близько 2-3 кв.м. Обраний ділянка повинна розташовуватися поблизу від житлового будинку або в центрі зони для відпочинку, завдяки чому барбекю стане додатковою прикрасою вашого саду. Можна також відразу зробити альтанку разом з барбекю, щоб не займати зайве місце, якщо у Вас невеликий дачний ділянку.
барбекю на дачі потрібно розташовувати недалеко від зони відпочинку
Будівництво конструкції починається з закладки фундаменту, розміри якого повинні відповідати площі барбекю. Для цього необхідно вирити траншею глибиною 30 см, заповнити її гравієм або щебенем, який потім ретельно проливають водою і утрамбовують. Поверх утвореної «подушки» укладають арматурні прути або металеву сітку. Потім навколо «подушки» відбувається укладання дерев'яної опалубки висотою 10см і заливка бетоном. Через два дні можна починати зведення самої конструкції барбекю. Для роботи вам буде потрібно 15 газосилікатних блоків, приблизно 150 пічних цеглин, один мішок цементу, близько 8 відер глини і добре промитий пісок середньої зернистості. Природно, вам будуть потрібні деякі інструменти: лопата, кельму, молоток муляра, два відра об'ємом по 10 літрів, дві ємності для приготування глиняного розчину, об'ємом на 80-100 літрів (наприклад, бочки), ящик для приготування піщано-цементного розчину.
Як приготувати правильно розчин для барбекю
Для приготування глиняного розчину необхідно взяти 6 відер червоної глини, яку ретельно подрібнюють, перекладають у бочку і доверху заливають водою. Через тиждень глину перешивають з водою до отримання однорідної маси. Потім необхідно взяти 3 відра глиняного розчину і вилити його в ящик через сито. У цей же ящик додають 3 відра просіяного піску, один літр цементу і акуратно все перемішують. Готова суміш повинна бути середньої консистенції. Для перевірки якості отриманого розчину краєм кельми зачерпують трохи суміші і нахиляють інструмент під кутом 45 градусів. Якщо суміш легко сповзає, не залишаючи за собою жодних слідів, суміш повністю готова до використання.
Крім цього, для будівництва вам буде потрібно цементно-піщаний розчин. Для його виготовлення використовують річковий промитий пісок і цемент в пропорції 3 до 1. На облицювання барбекю піде близько однієї тонни каменів - простих булижників червоно-бордового кольору, розміром з футбольний м'яч. У цих кругляків одна із сторін повинна бути плоскою, так як під час облицювання вона буде лицьовій. Якщо булижників недостатньо, їх легко можна наколоти за допомогою звичайної кувалди. У таких випадках ребром кувалди наноситься два-три удари, в результаті чого булижник ділиться на кілька частин з плоскими сторонами.
Конструкція барбекю
основний ескіз проекту дачного барбекю
Після виготовлення подушки і підготовки всіх матеріалів, можна приступати безпосередньо до будівництва самої конструкції барбекю. Стаціонарні моделі складаються, як правило, з топкової частини, дровітні, умивальника, даху і двох стільниць. Для початку з газосилікатних блоків складають п'єдестал барбекю з нішею для дров (стесом). Висота п'єдесталу становить порядку 70 см, а розмір дровітні повинен вміщати в себе близько 2-3 оберемків дров. Під час кладки використовують цементно-піщаний розчин. Потім починають будівництво грубки, для чого використовують пічної цегла, з якого викладають пічну частину і димохід.
конструкція барбекю з цегли
Підстава викладають в два ряди цегли, роблячи кладку на попередньо підготовленому глиняному розчині. Цеглу укладають уздовж печі, при цьому їх краї повинні виступати приблизно на одну третину вперед, так як надалі відбуватиметься облицювання барбекю натуральним каменем. Сама піч барбекю для дачі може бути прямокутної або арочної форми. Розміри топкової частини по ширині повинні складати 5-7 цеглин, а по глибині - 3 цегли. Якщо ви будете робити перекриття у формі арки, то не забувайте підтесати верхні цеглини у вигляді клину. Зробити перекриття більш міцним можна, якщо використовувати арматуру.
Наступним етапом є будівництво димоходу з пічних цеглин, останні з яких слід укладати плазом один на одного. У димохід вставляють засувку, а на задній стінці виводять невеликий вигин, завдяки чому тяга стане набагато краще. Після зведення конструкції печі, на одному рівні з піччю створюють нішу у формі напівкулі, куди поміщають раковину і підводять кран для води. З заднього боку барбекю зверху і знизу роблять невеликі ніші для відер з водою.
якщо хочете щоб приготування їжі більш комфортним, зробіть стільниці і проведіть воду до дачного барбекю, а також не забудьте про дах або навіс
Тепла вода буває деколи просто необхідна, адже під час приготування страв доводиться постійно мити руки. Щоб процес приготування був ще більш зручний, з боків барбекю можна облаштувати стільниці, де буде розташовуватися посуд та інші речі. При виготовленні ніш для умивальника і відер використовуються газосиликатні блоки і цементно-піщаний розчин. Стільниці можна виготовити з бетону, провівши облицювання їх поверхонь простий стіновий плиткою. Решта порожнечі викладаються з газосилікатних блоків. При облаштуванні даху над барбекю з чотирьох сторін по кутах закладаються вертикальні труби, які будуть тримати каркас даху. Не забувайте про системи освітлення і електрики.
Проекти барбекю з цегли
Якщо ви поки не збираєтеся займатися будівництвом стаціонарного барбекю, можна обійтися простішим тимчасовим варіантом, який складається з вільно лежачих цеглин. Для його зведення не буде потрібно використання глиняного і цементного розчину, інструменти так само будуть не потрібні. Цю конструкцію при необхідності дуже легко розібрати і заново скласти в іншому місці.
При будівництві тимчасового барбекю зводять цегляну конструкцію заввишки 1 метр, у формі літери «П». Між двома паралельними стінками необхідно встановити дві решітки - нижню (для вугілля) і верхню (для продуктів). Відстань між гратами має становити близько 20 см.
схема простого цегляного барбекю
Інший проект барбекю з вільно лежачих цеглин увазі зведення його стінок стільниковим способом. При використанні такого способу, печі можна надати практично будь-яку форму (трикутну, квадратну, шестикутну і т.д.). Щоб скласти круглу форму потрібно близько сотні цеглин, для інших форм - трохи більше.
ось таку красиву зону для барбекю на дачі можна зробити під відкритим небом
На заздалегідь облаштований фундамент укладають перший ряд цегли, залишаючи між ними невеликі зазори (близько 5 см). Наступний ряд зрушують на півцеглини в сторону і укладають його на перший ряд, потім таким же чином здійснюють укладку ще трьох рядів. На п'ятий кріплять сталевий піддон, на якому буде горіти деревне вугілля. Далі укладають ще два ряди, поверх сьомого розміщуючи решітку для смаження. До заднього і бічних стінок барбекю додають ще три ряди цегли, з метою захисту конструкції від вітру.
Ярлыки: хазяйнуймо